tisdag 30 april 2013

Vinyl 107,1 - Står på igen

Allt är glömt och förlåtet!

Nu står radio; "Vinyl 107,1", på igen. Anledningen är att jag äntligen fått svar av stationschefen. Han svarade mig under eftermiddagen på Facebook. Att han lovar att skicka muggar så snart det kommer in nya och att han skänker två t-shirt, i kompensation, är av underordnad betydelse. Det viktigast var att han svarade och beklagade det inträffade.

Att få ett svar, en ursäkt och en förklaring är viktigare för mig, än alla möjliga priser och eventuell kompensation. Nu lämnar jag det inträffade bakom mig och även om jag inte likt en monark, "vänder blad", så byter jag kanal på bilstereon. Nu kan jag åter lyssna på mina gamla välkända favoriter på; "Vinyl 107,1".

Tack för det!

söndag 28 april 2013

Vinyl 107,1 - Aldrig mer

Den 5 februari i år, satt jag i bilen på väg till jobbet. Som vanligt lyssnade jag på radiokanalen; "Vinyl 107,1". Det har jag gjort regelbundet de senaste 18 åren. De spelar musik som jag tycker om och känner igen. Det är inte så mycket prat utan man satsar på musiken, vilket jag gillar.

Under de första 17 åren jag lyssnade på; "Vinyl 107,1", har jag endast ringt till studion en gång. Det gjorde jag för ca 10 år sedan. Dröm om min förvåning när jag kom fram på första försöket. Vilken lycka. Jag fick önska en låt och jag valde; "Time is on my side", med; "Rolling stones".

I år har jag ringt in till radiokanalen tre gånger, för att svara på vilken låt programledaren spelat på dragspel. Till saken hör att dragspel inte är mitt favoritinstrument, men jag har sett det som en bra träning inför lördagens melodikryss och jag har tyckt att det var ett roligt och intressant grepp.

Just ovan nämnda tisdag kände jag direkt igen låten som framfördes på dragspel. Det var; "Surfin USA", med; "Beach boys". Genast kastade jag mig på telefonen och mot alla odds kom jag fram. Jag fick lämna namn och adress i slussen och sedan kopplades jag fram till programledarna.

De var både trevliga och roliga. Den ena av dem skämtade lite om mitt namn och mitt yrke - Kappel och präst kunde ju bli kapell och präst. Jag svarade rätt och vann två stycken kaffemuggar. Om jag inte minns fel så frågade programledaren om jag hade någon skiva med; "Beach boys" och jag svarade att jag har en dubbel-CD med dem, i bilen.

Så här, nästan tre månader senare, har jag fortfarande inte fått mitt pris - två kaffemuggar. Jag har mejlat radiokanalens officiella e-postadress, utan att få svar. Jag har mejlat stationschefen utan att få svar. Förra veckan ringde jag radiokanalen och fick svaret; "Vi har skickat ut alla priser. Det måste vara posten som gjort fel. Vi har inga muggar kvar. Jag kan inte göra något, det är postens fel. Jag är ledsen."

Nej; "Vinyl 107,1", det är jag som är ledsen och besviken. Det är sanslöst att ni inte kan svara på ett mejl och det är oansvarigt att ni inte tar mer ansvar än att skylla på posten. I dag försökte jag få kontakt med; "Vinyl 107,1", via Facebook, men inte heller där orkade man att svara på min fråga om var priset tagit vägen.

Nu ger jag upp. Jag bryr mig inte om, ifall muggarna har kommit bort på posten, eller om de aldrig har skickats. Jag bryr mig inte heller om att radiokanalen spelar den musik som jag tycker bäst om. Jag kommer aldrig mer att lyssna på; "Vinyl 107,1".

lördag 27 april 2013

Melodikrysset vecka 17 - 2013

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Så har det blivit lördag igen och dags för melodikrysset. Morgonen började med att vi sjöng för min äldsta dotter, som idag fyller 15 år. Efter sången åt vi tårta och hon fick några småpaket. Den stora presenten är ett ridläger under sommarlovet. Direkt efter melodikrysset ska hon och jag åka in till stan för en pappa-dotter stund. I går kväll firade vi henne på den lokala kinarestaurang, helt enligt en snart 13-årig tradition i familjen.

Vädret i Rågsved är strålande. Solen skiner från en blå himmel som endast svagt är beslöjad av några små gråaktiga moln. Temperaturen är uppe i 7 grader, så det verkar lovande inför eftermiddagen.

I dag har jag följande förslag till lösning på melodikrysset:

V 12: I dag börjar Eldeman med; "Pojken på månen". Den som sjunger är Rikard Wolff. Jag tror att det är han själv som skrivet texten, men jag är osäker på om han även komponerat musiken.

L 13: Jag sjunger; "När temperaturen är hög uti kroppen...". Men den heter väl egentligen; "Känner du Fia Jansson"?

V 15, L 11 och L 4: Jag känner inte igen melodin, men tror att det är Caroline af Ugglas som sjunger på ett ovanligt musikaliskt sätt för att vara hon. Här sjöng hon; "Nothing left to say".

L 2 och V 7: Jag är inte helt säker, men jag tycker att jag känner igen sången från; "Djungelboken". Visst är det gamarna som sitter och sjunger; "Thats what friends are for"? Rätt svar borde alltså bli djungel och gam.

L 14: "Drömmens skepp" har komponerats av Staffan Percy och det är Bo Setterlind, som skrivet texten.

V 14: Ytterligare musik från en av Disneys många filmer. Musiken är från sången, då de små mössen och fåglarna sjunger under tiden som de syr Askungens klänning. De förbereder alltså Askungen för en bal.

V 1: Usch, det här var svårt. Kan det vara; "Sugar man", med Rodriguez?

L 1 och L 3: Att det är Robin Stjernberg som sjunger, det är jag helt övertygad om. Han blev känd genom; "Idol", 2011 och i år vann han melodifestivalen med; "You". Hette sången han sjöng här; "My California dream"? "Rätt titel ska vara; "California king bed".

V 9: Visst spelas; "Nig och kuta runt", i en instrumental version?

V 6: Jag tror att den som sjunger prinsens sång, var Bruno Wintzell. Jag minns honom bäst från det fruktansvärt dåliga tv-programmet; "Tutti frutti".

V 10: Vi fick lyssna till en instrumental version av Eva Dahlgrens; "Jag klär av mig naken". En riktigt bra sång.

V 8: Elvis Presley sjöng; "There goes my everything", på svenska fick den titeln; "Han är min sång och min glädje". En vacker melodi med fin text, både på engelska och svenska. Min mamma brukade spela denna både med Elvis och Jan Sparring.

L 5: Vi har länge annat att Bob Dylan skulle vara med, och att frågan skulle handla om hans riktiga efternamn som är Zimmerman. Här sjöng han; "Blowing in the wind".

Nu ska jag och min dotter åka in till stan för att ha en liten mysstund. Säkert får en och annan present också. Jag svarar på era kommentarer under eftermiddagen/kvällen.

Jag tackar för i dag och önskar er alla en riktigt trevlig helg.

torsdag 25 april 2013

Problem och lösningar

Jag har länge haft en bild av att vi människor bär på två kassar. I den ena har vi problem och i den andra har vi lösningar. Vi behöver balans mellan de två kassarna, annars blir vi helt sneda och vinda. Framför mig ser jag en människa som kommer från affären med två kassar i händerna. I den ena har människan lagt alla tunga varor och i den andra, alla dem som inte väger så mycket. Självklart blir människan sned i ryggen och det syns att vederbörande har svårt att gå rakt.

Det är likadant i våra liv. Om vi har en kasse full av problem i den ena handen och en kasse utan lösningar i den andra, har vi svårt att gå rakt. Det är samma sak om vi, tvärtom har en kasse full av lösningar men inga problem att applicera dem på.

Då problemkassen är större och tyngre än lösningskassen, då kan vi alltid vända oss till någon vi litar till och har förtroende för. De kommer säkert att hjälpa oss att hitta lösningarna så att vi får balans på vår livsvandring.

Den stora svårigheten blir då lösningskassen är större och tyngre, än problemkassen. Då letar, söker och finner vi problem att fylla problemkassen med, för att det ska bli jämnvikt. Oftast behöver vi inte vända oss till någon annan för att få hjälp med att fylla problemkassen, det klar vi av oss själva.

Att någon vänder sig till oss och säger; "Jag har så många lösningar, men jag har inga problem att tillämpa dem på", är vi inte vana vid att höra. Den enda gången vi får höra det, är av uppfinnare. Desto vanligare är att vi möter människor som fyller problemkassen alldeles själv och utan större problem. Men ändå borde det vara ett lika stort dilemma att ha lösningar utan problem, som att ha problem utan lösningar.

Jag önskar att alla kan hitta en balans, så att man hittar lösningar på sina problem, och att man finner problem till de lösningar som man bär runt på.

tisdag 23 april 2013

Sunda arbetsplatser bygger på tillit

De senaste åren, har vi genom projektet; "Sunda arbetsplatser", arbetat med den psykosociala arbetsmiljön i Järfälla församling. I projektet har vi arbetat tillsammans med Järfälla kommun och Elfa. Grunden för projektet är, teorin om att människor trivs på sitt arbete och har mindre sjukskrivningar, om de har en balanserad arbetssituation. Det vi har arbetat med är arbetskrav, inflytande över sitt eget arbete och socialt stöd. Som ett led i att förbättra den psykosociala arbetsmiljön har vi även satsat på självkännedom och kommunikation.

I projektet har vi arbetat med tre olika "verktyg". Det har varit "DISC", "Vardagens Dramatik" och "Personaldialog". Varje arbetsplats har valt sitt eget "verktyg". Innan projektet startade gjorde vi en psykosocial undersökning som heter; "Arbetsmiljökompassen". Den mäter de upplevda arbetskraven, det upplevda inflytandet, det upplevda sociala stödet och ledarskapet.

Så här i slutet av projektet har vi gjort en ny psykosocial undersökning. Man skulle kunna förvänta sig att det skett dramatiska förändringar efter allt det arbete och all den tid vi lagt ner på kvalificerade utbildningar, föreläsningar och övningar. Men faktum är att det som helhet inte skett några större förändringar, annat än att ledarskapsindexet sjunkit något. Tittar man på enskilda arbetsplatser ser man att förändringarna är betydligt mer signifikanta. Medarbetare upplever att något har utvecklats till det bättre och annat till det sämre. Personligen tror jag att det som upplevs som sämre, beror på att medarbetarna blivit mer kritiska genom att de fått bättre kunskaper och därmed ställer högre krav.

Det som måste genomsyra all förändring och utveckling är tillit. Det behövs tillit till processen, till andras kompetens, till att "verktygen" kommer att hålla vad de lovar, till att jag själv kan utvecklas, till att det även fortsättningsvis finns en roll för mig och så vidare. Grunden till allt handlar om tillit. Man kan tycka att vi i kyrkan skulle vara fulla av tillit, eftersom vi är vana till att lita till till Gud, men när det gäller mellanmänsklig tillit verkar vi inte skilja oss från andra.

Varje dag möter jag situationer som inte gynnar en bra arbetsmiljö och vars orsaker ligger i brist på tillit. Det handlar om brist på tillit till sig själv, sina arbetskamrater, till ledningen, till organisationen och till uppdraget. Man kan ju fundera över hur man bygger upp en sådan tillit, att förändringar och utveckling blir möjlig. Jag tror att det handlar om att lyssna, vara tydlig, hålla vad man lovat, vara öppen och ärlig, inte tillåta att någon bromsar processen, ge saker och människor tid, våga misslyckas, tro på förlåtelse, försöka förstå, tolka allt till det bästa och inte ge upp.

Tyvärr finns det människor som inte vill ha förändringar och utveckling. Det kan bero på att man förlorar en roll, en position, inflytande eller förmåner. Det enklaste sättet för dessa personer att hindra förändringen är att, mer eller mindre omedvetet, så små frö av misstro hos andra, så att tilliten inte får fäste och kan växa. Detta måste man vara medveten om och inte låta sig påverkas av det.

söndag 21 april 2013

"Kyrkostriden"

Under rubriken; "Kyrkans vägval - en smutsig strid", kan vi i DN denna söndag läsa om den så kallade "Identitetskrisen" i Svenska kyrkan. Skribenten lyckas att beskriva den polarisering som debatten skapat. Det verkar vara en korrekt och saklig beskrivning av det som förevarit och som många av oss skrivet om de senaste åren.

Vad jag ser i, och förstår av, artikeln så verkar inte skribenten välja sida. Men å andra sidan skriver han så att polariseringen mellan de olika ståndpunkterna förstärks. Man skulle kunna tro att en troende människa per definition är invandrarfientlig eller islamofob, eller att de som är mot rasism och invandrarfientlighet, inte är riktigt kristna. Detta är självklart inte sant.

Artikeln är beskrivande, men jag saknar förklaringsmodeller och analys av sakernas tillstånd. Artikeln innehåller en enkel beskrivning, där läsaren på något sätt tvingas att välja en av sidorna. Att beskriva debatten som ett vägval och en smutsig strid, känner vi igen från bibeln. Det brukar vara ett tecken på att "den onde", har ett finger med i spelet. Han är känd som den som splittrar.

Vad jag läser in i artikeln och vad jag förstått av debatten de senaste åren, så handlar det inte om det som beskrivs. De olika sidorna i debatten verkar inte ha olika ståndpunkter i sakfrågorna. Däremot har man olika bilder av hur man kommer fram till svaren och olika syn på vilka grunder man bygger och argumenterar för dem. Man har också olika syn på vilka metoder och medel, man får använda för att föra fram sina åsikter och ståndpunkter.

Jag skulle önska att alla läste Martin Luthers bok; "Om goda gärningar". Då kanske man skulle närma sig varandra? Vi tillhör alla samma evangelisk-lutherska kyrka. Att vara evangelisk-luthersk innebär att man kan komma fram till olika slutsatser även om man utgår från samma grund. Goda gärningar gör ingen människa kristen, men en kristen människa gör goda gärningar.

Kristen blir jag genom dopet, som jag får ta emot genom Guds nåd - gratis. Jag kan inte prestera min egen frälsning och jag kan inte åstadkomma den genom gärningar. Jag kan bara ta emot nåden och förvalta gåvan. Det innebär att en kristen, inte kan tvingas att omfatta särskilda åsikter eller ståndpunkter, lika lite som att specifika åsikter eller ståndpunkter, gör en människa kristen.

Det finns i grunden endast två frågeställningar som en kristen behöver ta hänsyn till.
- Kärleken till Gud
- Kärleken till medmänniskan

Allt som inte kan relateras till dessa två frågor ska jag inte göra. Samtidigt måste jag acceptera att andra människor, inte kommer fram till samma svar som jag själv gör.

Vårt tydliga uppdrag som kyrka är:
- att lyssna till människor och deras erfarenheter,
- att berätta om det evangelium som vi själv har fått ta emot och
- att tillsammans gestalta det i ord och handlingar.

lördag 20 april 2013

Melodikrysset vecka 16 - 2013

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter en omväxlande arbetsvecka har jag idag haft en trevlig morgon. Jag har haft gott om tid för min yngsta dotter, som jag inte träffat sedan i onsdags morse. Nu har det blivit dags för veckans utmaning i melodikrysset. Förra veckan var det inte helt enkelt, men jag tycker att det är roligast när man måste googla för att söka svaren och inte kan dem utantill.

Nu sitter jag vid matsalsbordet hemma i Rågsved. Det är vackert vårväder med en strålande sol på en klarblå himmel. Temperaturen är redan uppe i 6 plusgrader.

Efter dagens melodikryss ska jag åka direkt till Järfälla kyrka för att leda två dopgudstjänster. Jag svarar på eventuella kommentarer senare under dagen.

I dag har jag följande förslag till svar på veckans melodikryss:

V 6: Dagens kryss börjar med Kalle Moreaus och; "Orsa spelmän" i; "Underbart". Det är en av yngsta dotterns favoritsånger.

L 2: Signaturmelodin är hämtad från; "Helgonet". Det var favoritserien för mig och mina syskon. Vi satt klistrade framför tv:n för att se Roger Moore köra runt i sin Volvo P 1800.

V 1: Duetten som sjöng; "Du går an", var Tage Danielsson och Grynet Molvig. Musiken komponerades av Schubert. Jag tror att den var med i showen; "Spader Madame".

L 4: Vi fick lyssna till en instrumental version av; "Säg det i toner och inte i ord".

V 7: Det var Anna Book som sjöng; "Samba sambero". Tror att hon var med i melodifestivalen 2007 med denna sång.

V 8: Denna signaturmelodi är hämtad från den svenska serien; "Rederiet". Rätt svar måste alltså vara färja. Jag har i veckan åkt färja mellan Stockholm och Tallinn.

L 3: "Seasons in the sun", är en engelsk version av Jacques Brel´s: "Le moribond".

L 1: Annika Nordin är känd under artistnamnet; "Säkert". Enligt sonen kallas hon ibland för; "Hello Saferide". Här sjöng hon; "Vi kommer att dö samtidigt".

V 10: Till den här musiken ska man dansa tango. Jag tror att stycket heter; "Tango jalousie". Jag minns när jag i mina ungdomsår dansade tango med Anita till denna musik, då vi gick på dansskola i Malmö.

L 11: Visst var det; "Rockin all over the world", fast på finska? I originalet var det "Status Quo" som gjorde den. Ytterligare musik som väcker ungdomsminne till liv. Jag får i kommentarerna veta av Leif, att det var John Fogerty som gjorde originalet och inte "Status Quo", tack för den kunskapen.

L 12, V 13 och L 9: Dagens tredje signaturmelodi är hämtad från; "Den tatuerade änkan", med Mona Malm i huvudrollen.

L 5: "Spring för livet", framfördes av Sara Varga i melodifestivalen 2011. Om jag minns rätt gick hon till finalen via andra chansen.

V 14: Den svenska texten börjar; "Nu grönskar det...". Visst är det Bach som skrivet musiken?

Nu ska jag köra till jobbet i den grönskande våren och i det vackra vädret. Jag tackar för idag och önskar er alla en trevlig fortsättning på helgen.

fredag 19 april 2013

Begravningsverksamhet

Järfälla församling är huvudman för begravningsverksamheten i Järfälla kommun. Det innebär att vi på kommunens uppdrag sköter de uppgifter som är reglerade i "Begravningslagen". Uppdraget står under tillsyn av begravningsombudet, som är utsedd av Kommunfullmäktige, och Länsstyrelsen.

Uppgiften innebär att vi ska stå för alla transporter från bisättningen till gravsättningen, vi ska upplåta begravningsplatser, sköta våra kyrkogårdar, tillhandahålla Pilgrimskapellet för begravningsceremonier, och vi ansvarar för att de som önskar bli kremerade, blir det. För den som så önskar, så sköter vi även gravar enligt ett så kallat gravskötselavtal.

Alla som bor i Järfälla, betalar 11 öre av varje beskattningsbar 100-lapp för denna verksamhet. Sammanlagt får vi in ca 16 miljoner kronor varje år för att utföra uppdraget. Pengarna går i huvudsak till löner för anställda, hyra och leasing av maskiner, investeringar i form av nya gravkvarter, drift och underhåll av Pilgrimskapellet och till förbrukningsmaterial.

Vi ser uppdraget som ett förtroendeuppdrag och är därför oerhört noggranna med att förvalta det på bästa sätt. Vi vill vara professionella, ekonomiskt medvetna, långsiktiga, miljömedvetna och ha Järfällabornas bästa för ögonen.

Nu har vi, från begravningsbyråer och enstaka församlingsbor, fått kritik för att vi sparar 400 000 kr om året, genom att Järfällabor kremeras i Fagersta i stället för som tidigare i Råcksta. Stockholms kommun har höjt kremeringsavgiften från 2000 kronor till 3200 kronor, på två år.

Kritikerna hävdar att det är oetiskt att låta fyra avlidna åka i samma begravningsbil. För mig låter det som ett konstruerat problem, då de avlidna ligger i kistor och har legat i samma kylrum som många andra avlidna, under ett par veckor. Personligen tycker jag att det är fint, att man inte ens efter döden, ska behöva åka ensam.

Man har också hävdat att det inte är miljömedvetet att transportera avlidna 13 mil för att kremeras. Miljöpåverkan genom transporter, måste ställas i relation till alternativet. Hur mycket blir miljöpåverkan av en landsvägstransport på 13 mil, jämfört med fyra stadstransporter på 1 mil? Motiverar skillnaden en kostnad för alla skattebetalande Järfällabor, på 400 000 kr?

tisdag 16 april 2013

Tjänsteresa - igen

Då var det dags får vårens fjärde och sista tjänsteresa.

I morgon åker jag, kyrkorådets ordförande och förvaltningschefen på den så kallade presidiekonferensen. Det är en konferens för församlingarnas kyrkoherdar och kyrkoråds presidium. I år är det Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation och Stockholms stift som arrangerar den. Under mina snart 14 år som kyrkoherde, är det andra gången jag är med på presidiekonferensen. Jag ser fram emot ett par givande och lärorika dagar.

Det blir till att packa väskan efter kvällens Kyrkoråds sammanträde, där vi bland annat, ska gå igenom förra årets förvaltningsberättelse och bokslut. Vi ska också behandla vårt förslag till Församlingsinstruktion. Förhoppningsvis kan Kyrkofullmäktige och jag godkänna församlingsinstruktionen under maj månad.

Jag återkommer som vanligt med melodikrysset på lördag förmiddag.

söndag 14 april 2013

Vad får det kosta? Vem ska betala?

Så gott som alltid när jag köper något så sätter jag en övre gräns för hur mycket det får kosta. Jag väger in kvaliteten på det jag köper och jag är beredd att betala något mer för god kvalitet, men inget överpris. Då jag går på restaurang väger jag också in priset på det jag beställer. Är en oxfilé värd så mycket mer än en wienerschnitzel?

Jag väger in priset även i andra delar av livet, trots att det inte handlar om ett pris i kronor och ören. Är jag beredd att lägga ner så mycket energi och tid som behövs för att uppnå det jag eftersträvar? Kan jag göra det snabbare, enklare och med mindre engagemang?

Som kyrkoherde funderar jag ofta över priset för saker och ting. Hur mycket tjänar församlingen och församlingborna? Hur mycket kostar det mig eller mina medarbetare? Vad är vinsten i jämförelse med kostnaderna? Då vinsten för församlingsborna, församlingen eller medarbetarna är hög, så finns det ingen kostnad i form av min tid, mitt engagemang och mina ansträngande som är för stor.

Hur är det då med idéer och åsikter. Har de ett pris? Hur mycket är jag beredd att anstränga mig i form av tid och engagemang för att få genomslag för mina tankar, idéer och åsikter? Personligen är jag beredd att lägga ner oerhört mycket tid, energi och engagemang för att få igenom de idéer jag tror på och är övertygad om. Men, och det är ett stort MEN, jag är inte beredd på att någon annan, ofrivilligt eller omedvetet, ska få betala priset.

Tyvärr ser jag hur man i den så kallade "kyrkliga debatten", fortsätter att driva sina egna ideal så till den milda grad, att andra människor får betala priset. Önskan att ha rätt är så stor, att man till varje pris är beredd att hävda och visa hur meningsmotståndaren har, gör och är fel. Man är villig att använda, varje till buds stående metoder, för att visa att man har rätt, även om priset är någon annans.

Ofta frågar jag mig vad som är viktigast i livet, att ha rätt eller att ha det bra. Jag vet flera tillfällen, då det även för mig, är viktigare att ha rätt än alla andra möjliga alternativ. Dock är jag endast beredd att hålla fast vid min övertygelse, om det är jag själv som som får betala priset. Andra som drabbas ska göra det av fri vilja och inte som en konsekvens. Jag har inte för vana att handla för andras pengar, åtminstone inte utan att få deras godkännande för det.

Är inte priset att ha rätt, på bekostnad av att en annan människa har, gör eller är fel, alldeles för högt?

Någon har kallat det ett modernt martyrskap, men är inte det en alldeles för enkel hållning. Martyr är inget som andra gör en till, det är något man blir av fri vilja och för sin egen övertygelse. Det som pågår i den "kyrkliga debatten" kan inte kallas martyrskap, då det inte är frivilligt och inte beror på någon egen övertygelse. Det är högst ofrivilligt och handlar om någon annans övertygelse och att bli anklagad för åsikter och ståndpunkter man inte har. I min värld påminner det mer om "avrättningar".

lördag 13 april 2013

Melodikrysset vecka 15 - 2013

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter en intensiv och omväxlande arbetsvecka har det återigen blivit lördag och tid att försöka lösa melodikrysset. Efter dagens sändning ska jag åka till Hedvig Eleonora kyrka för att döpa en liten flicka, vars föräldrar och farföräldrar jag lärde känna efter tsunamin.

Vädret i Stockholm är grått och mulet. Det faller ett sakta regn och temperaturen ligger på 3 plusgrader.

Idag ser mitt förslag till lösning ut så här:

L 3: Dagens melodikryss börjar med, Ulf Lundell och en sång som jag tror heter; "Och går en stund på jorden".

V 6 och L 1: Vi hörde Östen Warnerbring sjunga; "Congratulations", på svenska. Den som lanserade sången var Cliff Richard. Både Östen och Cliff tillhörde min mammas favoritartister.

V 9: Det var Amanda Fondell som sjöng; "Dumb" ur 2013 års melodifestival. Om jag minns rätt så gick hon inte vidare.

L 7: Den som komponerat stycket som framfördes på banjo måste ha varit Bach. Vad stycket heter kommer jag inte på. Han har ju komponerat en hel del. Normalt sett så framförs hans musik på kyrkorgel. I kyrkan brukar kallas han, den femte evangelisten. Nu blir jag osäker eftersom Eldeman sa att stycket var skrivet för violin. Jag vet att Bach även gjort musik för violin, men ändå blir jag osäker. Vill minnas att jag hört ett lång stycke för violin vid en konsert i Bro kyrka, för många år sedan. Vi får väl återkomma när vi ska svara på V 10. Mitt förslag får stå kvar.

L 2: Kan det ha varit Stina i; "Saltkråkan" som sjöng; "Tågvisan"? Jag tyckte att jag kände igen hennes röst från alla frågor hon ställde till farbror Melker och farbror Österman.

V 1: Jag tror att det är Rasmus Seebach som sjöng; "Lys i din lejlighed".

L 4: Jag är inte alls säker på vad det var som spelades av blåsorkestern. Kan det ha varit; "Se nu tittar lilla solen in igen"?

V 10: Gruppen som efterfrågas måste vara; "Depeche Mode". Deras sound är lätt att känna igen. Dock har jag aldrig hört denna sång tidigare. Jag tror att den heter; "Secret to the end".

V 5 och L 5: Återigen blir jag osäker. Var det; "Bedårande barn av sin tid"?

L 11: Jag är ganska säker på att det är Pink som sjunger. Kan sången heta: "Blow me (one last kiss)"?

V 13 och V 14: Jag tror att sången utspelar sig på en bank. Vill minnas att man sjöng; "Vad i helvete har de för sig i banken efter tre". Den svenska texten skrevs av Hans Alfredson och Tage Danielsson.

L 12: Det var Måns Zelmerlöv som sjöng; "Miss America".

V 8: Dagens melodikryss avslutas med; "Row, row, row your boat". Rätt svar blir alltså, att man ror.

Dagens melodikryss var inte helt enkelt. Jag har fått googla ovanligt mycket för att dubbelkolla, kontrollera stavningen och hitta titlar. Nu ska jag byta om till prästkläderna och åka till kyrkan.

Jag tackar för idag och önskar er alla en trevlig fortsättning på helgen.

måndag 8 april 2013

Med JKR på Bjärka-Säby

Nu gör jag ett par dagars uppehåll i mitt bloggskrivande. Församlingsledare och utvalda nyckelpersoner ur församlingarna som ingår i Järfälla Kristna Råd ska åka till Bjärka-Säby. Tillsammans ska vi i "klostermiljö" fördjupa de samtal vi påbörjade för några år sedan, på klostret Bose i norra Italien.

Förra retreaten talade vi om dopet, nattvarden, ämbetet och liturgin. Denna gång ska vi samtala om synd, skuld, skam, nåd och förlåtelse. Självklart kommer vi även att fira gudstjänster och andakter tillsammans, bland annat genom att följa gudstjänstlivet på Bjärka-Säby.

Jag hoppas att vi under vistelsen, genom öppna, ärliga och djupa samtal, ska bygga på fina relationer. Att vi ska lära känna varandras traditioner i ett vidare perspektiv och att vi ska fördjupa kunskapen och insikten om våra egna traditioner.

Kanske kan vi likt Petrus bli tydligare vittnen om påsken, genom insikt om vår egen synd, skuld och skam och tacksamhet över den nåd och förlåtelse som vi själv erfarit.

lördag 6 april 2013

Melodikrysset vecka 14 - 2013

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Så har det blivit lördag igen, vilket betyder att jag är beredd att ge mig i kast med veckans melodikryss. Även i dag sitter jag vid matsalsbordet i Rågsved. Datorn är uppkopplad och kaffekoppen välfylld.

Vädret i Stockholm är väldigt vackert. Det är en strålande sol på en klarblå himmel, och termometern står på nollan.

I dag ser mitt förslag till svar på Eldamans frågor ut enligt följande:

V 8 och V 13: Dagens melodikryss börjar med; "Tunna skivor". Jag tror att det var Siw Malmkvist som sjöng på tyska. Då jag var liten var det en av mina favoritsånger.

L 12: "Ta av dig skorna", av Povel Ramel, har varit med många gånger tidigare. I dag fick vi höra en finstämd instrumental version framförd på gitarr. Jag skriver in skor i kryssplanen.

L 10: Den som efter en lång stund börjar sjunga är Jussi Björling, men jag hör inte orden så jag vet inte vad det var han sjöng. Är det någon som kan titeln? Via mejl får jag veta av "Pitebjörk" att melodin heter; "Warum" i original. På svenska fick den titeln; "Varför har du mig kysst". Tack för hjälpen.

V 10: Jag vet inte om jag uppfattade frågan. Melodin som här sjöngs på göteborgska, är; "Billy Jean" av Michael Jackson. Vem som sjöng har jag ingen aning om. Hette den; "Billigt vin"? Det var; "Rally" som framförd den svenska versionen. Via mejl från B, får jag veta att den som sjöng var Frank Robertson. Tack!

L 5: Musiken är hämtad från Jules Sylvains operett; "Zorina".

V 1 och V 11: De som framförde; "En riktig jälva schlager" var gruppen; "Ravaillacz". De var med i årets melodifestival, där de gick till final. Gruppen bestod av Tommy Körberg, Mats Ronander, Claes Malmberg och Johan Rabeus.

Av någon anledning så fungerar inte mitt bredband, vilket gör att jag tappar uppkopplingen hela tiden.

V 4: Att rätt svar ska vara arm, är jag ganska övertygad om, men jag kommer inte på titeln. Var det; "Med min arm omkring din hals"? Jag får bekräftat i kommentarerna att det är rätt titel. TACK!

L 2: Veronica Maggio sjöng; "Välkommen in". Även denna har varit med flera gånger tidigare i melodikrysset.

V 6: Jag tror att den svenska ungdomsserien hette; "Xerxes", men jag är långt ifrån säker. Även här får jag bekräftat i kommentarerna att det är seriens korrekta namn.

L 3: Den som sjöng; "I samma andetag", var Lisa Nilsson.

V 7: Vi fick lyssna till en instrumental version av; "Marina". Jag kommer inte på vem som gjorde den i original, men jag nynnar; "Marina, Marina, Marina".

L 9: Bryan Adams sjöng en av de vackraste sånger som gjorts; "(Everything I do), I do it for you", ur filmen om Robin Hood.

L 1: Dagens kryss avslutas med; "Roxette", vilket framgått sedan jag fyllde i svaret på V 6. Här framförde Marie Fredriksson och Per Gessle; "Sweet hallo, sad goodbye".

Dagens kryss var så där lagom svårt. Det största problemet var att stava rätt på; "Ravaillacz". Min bredbandsuppkoppling har svajat betänkligt vilket gjort att det tagit väldigt lång tid att publicera och ännu längre tid att dubbelkolla min förslag på google. Jag kan inte svara på vad sången, som Jussi Björling sjöng, heter, men hoppas få hjälp av er läsare.

Nu ska jag åka till stan för att handla en sommarjacka till min äldsta dotter. Därefter ska jag fortsätta med att skriva predikan för morgondagens gudstjänst.

Jag tackar för idag och önskar er alla en fortsatt trevlig helg.

torsdag 4 april 2013

De misshagliga

Jag känner många människor som är övertygade, det vill säga att de drivs av något som är större och viktigare än dem själv. Jag tycker om att umgås med dem och har stor respekt för dem, även om jag inte delar deras övertygelse. De är lätta att bemöta eftersom deras övertygelse genomsyrar hela deras personlighet, deras ord och handlingar. Dessutom accepterar och respektera de när man inte håller med eller delar deras uppfattning.

Jag vet att andra tycker att de är jobbiga, kontroversiella eller "gåpåiga". Lika mycket inser jag att andra kan bli skrämda av deras övertygelse och deras rättframma åsikter och ståndpunkter. Personligen är det jag uppskattar mest, med övertygade människor, att man vet var man har dem. De nöjer sig inte med att prata om en idé utan de har ett helt koncept, där medel och metoder ingår, som de inte är beredda att rucka på i första taget. Jag tycker att det skapar tydlighet och ger trygghet.

Tyvärr är det så att övertygade människor ofta blir de misshagliga. De säger det som inte får sägas och står för åsikter och synpunkter, oavsett om de tjänar på dem eller inte. Deras övertygelse är viktigare än deras egen bekvämlighet eller deras eget bekräftelsebehov. Kanske är det därför jag uppskattar övertygade människor. Jag vet att de inte har några baktankar, är taktiska, politiskt korrekta eller att de försöker känna av, var åt vindarna blåser. De säger det deras hjärta och hjärna är fullt av och söker inte i första hand medhåll utan är beredda att ta konsekvenserna av sin övertygelse.

Det gör mig ont att övertygade människor ofta förlöjligas, förtalas eller förskjuts. De framställs som ett problem av de som drivs av idéer, där metoder eller medel är av underordnad betydelse, men "jaget" centralt. För den övertygade är allt utom "jaget" viktigt och av betydelse. Kanske är det som gör att de så lätt blir misshagliga?

onsdag 3 april 2013

Påsklov

Genom mina resor till och från jobbet har jag konstaterat att stora delar av Stockholm just nu har påsklov. Det är inga långa köer varken på morgonen eller kvällen. Det innebär att även jag känner någon form av vila och mindre stress, denna vecka.

Själv jobbar jag som vanligt och försöker hinna ifatt med allt det som samlats på hög under min frånvaro på grund av en tjänsteresa. I måndags arbetade jag med vår "Församlingsinstruktion", som är ett pastoralt program för hur Järfälla församling vill fullgöra de grundläggande uppgifterna att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission.

Tisdagen ägnades åt teologisk utbildning för prästkollegiet. Vi fick vara med om två spännande föreläsningar kring "Ondskan, synden och frälsningen". Det var väldigt utmanande att få fundera kring djävulen som en personlig makt och ondskan inom oss alla. I går hade vi även ett samtal kring arbetsmiljön och tjänstemannaorganisationen i ledningsgruppen. Gårdagen avslutades med ett samtal inför en av nästa helgs dopgudstjänster. Kvällen ägnades åt 2012-års verksamhetsberättelse. En dag full av tvära kast.

Idag har jag haft diverse administrativa uppgifter, ringt dopfamiljer och sorgehus, svarat på och skrivet mejl, attesterat räkningar, träffat en sponsor till Stockholms stifts golftävling, haft några kortare samtal med medarbetare, planerat kommande söndags gudstjänst och varit med på styrelsemöte i ett av församlingens bolag.

I morgon ska jag intervjuas kring religionsdialog av en journalist och sedan har jag ett möte med styrelsen för Viksjödialogen. Mellan mötena kommer jag att börja med söndagens predikan.

Med andra ord har jag ett perfekt påsklov, fullt av meningsfulla uppgifter. Genom att resorna till och från jobbet inte tar lika långt tid som vanligt, så har jag gott om tid och känner mig inte stressad. Den tiden kommer jag att fortsätta fundera över djävulen som en personlig makt.

måndag 1 april 2013

Ge Jesus äran!

Oavsett vem du är, var du befinner dig eller hur du har spenderat helgen, så önskar jag dig en god fortsättning på påsken, med orden från psalm 17 i vår psalmbok.

Ge Jesus äran, frälsta mänsklighet!
Han är den som segrat i all evighet!
Himlen mitt i världen Han oss visat har!
Han har lämnat graven och är bland oss kvar!
Ge Jesus äran, lovsjung natt och dag:
Han är segerns Herre, sjung Halleluja!

Vår Herre lever, lovad vare Han!
Ensam Han åt alla Livets seger vann!
Salig du som känner: Jesus är vår vän!
Låt oss därför sjunga om och om igen!
Ge Jesus äran, lovsjung natt och dag:
Han är segerns Herre, sjung Halleluja!

Honom vi älskar, Han som är vårt stöd,
Han som hemfört segern över liv och död!
Låt oss aldrig tvivla på Hans löftesord!
Herren, den uppståndne, Himlen på vår jord!
Ge Jesus äran, lovsjung natt och dag:
Han är segerns Herre, sjung Halleluja!